5 tips die ik als 18-jarige had willen krijgen bij een studiekeuze

Tip 1: Maak geen studiekeuzes omwille van je vrienden (want: we willen samen op kot, we willen naar dezelfde universiteit,……) Deze keuzes zijn niet duurzaam, omdat ze niets te maken hebben met jouw talenten, met datgene dat past bij jouw persoonlijkheid.

Tip 2: Besef dat de “ideale, perfecte” studiekeuze niet bestaat. In de richting die je kiest zullen altijd leuke en minder leuke vakken zitten. Denk erover na: welke vakken vind je energie-vretend en welke vakken vind je energie-gevend? Zoek een richting waarin de balans energiegevend/energievretend positief is.

Een studiekeuze is geen definitieve beslissing voor je beroepsleven, je studie is slechts een stap in je hele loopbaan en deze keuze kan nog vaak bijgestuurd worden (door een andere master, een bijscholing, via een schakeljaar, een training on the job,…)

Tip 3: Van de buitenwereld zul je veel (goed bedoeld) advies krijgen. Dat is mooi meegenomen maar het is nog veel belangrijker om je af te stemmen op jouw binnenwereld!

Ook al heeft je omgeving (meestal je ouders) bepaalde verwachtingen, uiteindelijk willen ze vooral de je gelukkig bent en dat je keuzes maakt die helemaal bij jou passen, zodat jij gemotiveerd bent en kan stralen! Hier is zelfkennis voor nodig.

Waar krijg jij energie van? Wat wil je écht? Naar wie kijk je op en waarom?

Duurzame keuzes worden gemaakt vanuit authenticiteit (= je eigenheid). Als je je talenten gebruikt, ben je helemaal je authentieke zelf omdat je talenten je natuurlijke energiebronnen zijn.

Iedereen is geboren met talenten, het is alleen niet makkelijk om ze bij jezelf te zien en te benoemen omdat ze voor jou vanzelfsprekend zijn. Laat je hierin begeleiden, het is een investering in de toekomst.

Tip 4: Iets goed kunnen (een competentie) mag niet de belangrijkste reden zijn om daar verder in te gaan. Het gaat erom dat je iets  graag doet (= een talent). Als je iets graag doet, ga je interesse vertonen, ga je makkelijk verder ontwikkelen en krijg je er nog energie van ook. En als gevolg hiervan wordt je er automatisch goed in.

In de bedrijfswereld werden mensen vroeger louter geselecteerd op basis van hun competenties (datgene dat ze goed kunnen). Vaak kwamen zij terecht in een burn-out.

Het is niet omdat je iets goed kan dat je het ook graag doet! Vandaar de verschuiving in bedrijven naar selectie op basis van competenties naar selectie op basis van talenten

Tip 5: Het is normaal dat je een beetje keuzestress hebt, er zijn ook oneindig veel keuzes op gebied van studierichtingen……

Het goede nieuws is dat ook jij een innerlijk kompas hebt meegekregen, een wegwijzer!

Je gevoel is je wegwijzer. Je gevoelens hebben als functie jouw behoeften aan te geven. Word je steeds blij en krijg je energie bij bepaalde activiteiten of heb je een grote passie? Dan moet je hier meer van doen!! Steek hier meer tijd in, zodat je energiebalans positief wordt waardoor je energie over hebt. Deze extra energie kan je gebruiken voor sommige noodzakelijke lastige activiteiten (moeilijke vakken bijvoorbeeld)

Andere blogartikelen

“Het is mijn natuur om mensen te helpen.”

“Het is mijn natuur om mensen te helpen.”

Marlies groeide op in Zuid-Afrika, waar volgens haar, mensen veel meer balans ervaren doordat ze dichter bij de natuur staan. En de natuur in Zuid-Afrika is adembenemend. “Alles wat mooi is, geeft energie.” Hun huis sloot aan bij de acupunctuur-praktijk van haar mama...

Jongeren eenvoudig van faalangst bevrijden

Jongeren eenvoudig van faalangst bevrijden

Waarom klinkt falen zo negatief? Omdat de tiener bij falen direct denkt dat hij niet goed genoeg is.  Hij associeert het maken van fouten met wie hij is, met zijn identiteit. Hij neemt het dus automatisch persoonlijk. En zo beperkt de tiener zichzelf, want hij...

Barbara over de weg naar haar passie

Barbara over de weg naar haar passie

Barbara straalt sereniteit, rust en een diep vertrouwen uit. Als jong meisje kwam ze al in aanraking met yoga en meditatie. Haar interesses werden later verder aangewakkerd door een reis naar India en door zich te verdiepen in spiritualiteit. Ze voelde de...

Tiener die het gevoel heeft “niets te kunnen”.

Tiener die het gevoel heeft “niets te kunnen”.

“Alles wat ik doe mislukt” Teleurstellende resultaten op het rapport, verwijten van ouders of leerkrachten, telkens opnieuw te horen krijgen dat je dingen fout doet, doelen niet kunnen bereiken,….dit doet het zelfvertrouwen niet goed, waardoor prestaties nog meer...

Contact informatie

Stuur mij een bericht

j

Greet Warmenbol

+(0032)479 940 116

info@talentenfluisteraar.net

5

BTW nr BE 0462 633 877

5

Ondernemingsnummer 0462 633 877

PUBLIMAG BV

Eburonenlei 4

2900 Schoten

België

Messenger
Messenger

Bedankt voor het abonneren bij ons!