5 tips die ik als 18-jarige had willen krijgen bij een studiekeuze

Tip 1: Maak geen studiekeuzes omwille van je vrienden (want: we willen samen op kot, we willen naar dezelfde universiteit,……) Deze keuzes zijn niet duurzaam, omdat ze niets te maken hebben met jouw talenten, met datgene dat past bij jouw persoonlijkheid.

Tip 2: Besef dat de “ideale, perfecte” studiekeuze niet bestaat. In de richting die je kiest zullen altijd leuke en minder leuke vakken zitten. Denk erover na: welke vakken vind je energie-vretend en welke vakken vind je energie-gevend? Zoek een richting waarin de balans energiegevend/energievretend positief is.

Een studiekeuze is geen definitieve beslissing voor je beroepsleven, je studie is slechts een stap in je hele loopbaan en deze keuze kan nog vaak bijgestuurd worden (door een andere master, een bijscholing, via een schakeljaar, een training on the job,…)

Tip 3: Van de buitenwereld zul je veel (goed bedoeld) advies krijgen. Dat is mooi meegenomen maar het is nog veel belangrijker om je af te stemmen op jouw binnenwereld!

Ook al heeft je omgeving (meestal je ouders) bepaalde verwachtingen, uiteindelijk willen ze vooral de je gelukkig bent en dat je keuzes maakt die helemaal bij jou passen, zodat jij gemotiveerd bent en kan stralen! Hier is zelfkennis voor nodig.

Waar krijg jij energie van? Wat wil je écht? Naar wie kijk je op en waarom?

Duurzame keuzes worden gemaakt vanuit authenticiteit (= je eigenheid). Als je je talenten gebruikt, ben je helemaal je authentieke zelf omdat je talenten je natuurlijke energiebronnen zijn.

Iedereen is geboren met talenten, het is alleen niet makkelijk om ze bij jezelf te zien en te benoemen omdat ze voor jou vanzelfsprekend zijn. Laat je hierin begeleiden, het is een investering in de toekomst.

Tip 4: Iets goed kunnen (een competentie) mag niet de belangrijkste reden zijn om daar verder in te gaan. Het gaat erom dat je iets  graag doet (= een talent). Als je iets graag doet, ga je interesse vertonen, ga je makkelijk verder ontwikkelen en krijg je er nog energie van ook. En als gevolg hiervan wordt je er automatisch goed in.

In de bedrijfswereld werden mensen vroeger louter geselecteerd op basis van hun competenties (datgene dat ze goed kunnen). Vaak kwamen zij terecht in een burn-out.

Het is niet omdat je iets goed kan dat je het ook graag doet! Vandaar de verschuiving in bedrijven naar selectie op basis van competenties naar selectie op basis van talenten

Tip 5: Het is normaal dat je een beetje keuzestress hebt, er zijn ook oneindig veel keuzes op gebied van studierichtingen……

Het goede nieuws is dat ook jij een innerlijk kompas hebt meegekregen, een wegwijzer!

Je gevoel is je wegwijzer. Je gevoelens hebben als functie jouw behoeften aan te geven. Word je steeds blij en krijg je energie bij bepaalde activiteiten of heb je een grote passie? Dan moet je hier meer van doen!! Steek hier meer tijd in, zodat je energiebalans positief wordt waardoor je energie over hebt. Deze extra energie kan je gebruiken voor sommige noodzakelijke lastige activiteiten (moeilijke vakken bijvoorbeeld)

Andere blogartikelen

Twijfels over carrièreswitch onder de loep

Twijfels over carrièreswitch onder de loep

Niet van koers durven veranderen, je onbewust laten leiden door de mening van anderen, je gevoel niet durven volgen, voor financiële zekerheid kiezen,… Al heel lang weten dat je niet op de juiste plek zit, maar niet weten wat je wél wilt. En zo jezelf vastzetten  in...

“Behandel pubers zoals kamerplanten.”

“Behandel pubers zoals kamerplanten.”

De puberteit De betekenis van puberteit volgens mijn zoon: “Een periode waarin OUDERS lastig beginnen te doen en vooral veel zagen!” Grappig dat hij het zo ziet. Volgens Wikipedia staat puberen voor “de manier waarop jongeren zich ogenschijnlijk onvoorspelbaar...

Schoolmoe,  maar niet leermoe

Schoolmoe, maar niet leermoe

Elk kind is van nature gemotiveerd om bij te leren, om te groeien. Toch verliezen sommigen deze motivatie in het klassieke middelbaar. Het zijn meestal gevoelige, slimme jongeren die niet meer mee willen. Ze slepen zich naar school, de fonkel is uit hun ogen...

Nu of nooit : Nieuwe levenskeuzes bij vrouwen in de overgang

Nu of nooit : Nieuwe levenskeuzes bij vrouwen in de overgang

  Zoals Martine Prenen zo mooi beschrijft in haar boek Menopower is de overgang/ menopauze een krachtige fase naar een “nieuwe jij” (www.martineprenen.be). Ook Leen Steyaert brengt een positief verhaal met haar boek “Stralend door de menopauze” (www.siris.be)....

Contact informatie

Stuur mij een bericht

11 + 11 =

j

Greet Warmenbol

+(0032)479 940 116

info@talentenfluisteraar.net

5

BTW nr BE 0462 633 877

5

Ondernemingsnummer 0462 633 877

PUBLIMAG BV

Eburonenlei 4

2900 Schoten

België

Messenger
Messenger

Bedankt voor het abonneren bij ons!