Jongeren eenvoudig van faalangst bevrijden

Waarom klinkt falen zo negatief? Omdat de tiener bij falen direct denkt dat hij niet goed genoeg is.  Hij associeert het maken van fouten met wie hij is, met zijn identiteit. Hij neemt het dus automatisch persoonlijk. En zo beperkt de tiener zichzelf, want hij blokkeert en durft geen uitdagingen meer aan te gaan.

“Ik kan dat niet”

De angst voor falen of verkeerde antwoorden kan zo groot worden dat de tiener er zelfs niet aan begint, geen uitdagingen meer aandurft en helemaal bevriest.

Men spreekt over tieners met een “vaste mindset”. Ze denken dat intelligentie vastligt en vermijden daarom uitdagingen. En zo beperken ze zichzelf.

Maar ondertussen weten we dat intelligentie ontwikkelbaar is. Door oefening en inzet worden er nieuwe verbindingen in de hersenen aangelegd (neuroplasticiteit) en worden de hersenen getraind. Dit is zichtbaar op een hersenscan. Door herhaalde oefeningen en leren past je brein zich dus aan.

Eenmaal een jongere dit begrijpt, kan hij een “groei-mindset“ ontwikkelen: hij begrijpt dat zijn capaciteiten kunnen ontwikkelen door inspanning en daarbij hoort het maken van fouten nu eenmaal bij.

Falen is uitgesteld succes!

Falen is feedback dat de manier waarop je iets doet of probeert niet de juiste manier is.De enige gedachte bij het maken van een fout zou moeten zijn: “Wat heb ik nu geleerd?”

“Je kan het NOG niet”

Feedback van ouders kan heel stimulerend werken. Door het woordje “nog “ toe te voegen, geven ouders het gevoel dat ze er volledig op vertrouwen dat het wél gaat lukken, door genoeg oefening en inzet.

Focus op inzet

Als ouders hun focus leggen op de inzet van hun tiener of het gebruikte talent duidelijk benoemen dan zien we dat tieners een groei-mindset ontwikkelen en hoe langer hoe meer uitdagingen durven aangaan.

“Ik zie dat je goed volhoudt,  je talent Doorzetter komt duidelijk naar boven”

“Je hebt ook de moeilijke oefeningen gemaakt, knap! Dat is door je talent Grenzen-verlegger.”

Als ouders echter de nadruk leggen op het resultaat (“je krijgt een nieuwe Iphone als je eindresultaat boven de 80 procent ligt”) dan ligt faalangst, door een vaste mindset op de loer…….

Ik merk in mijn praktijk, bij een Mindshift-sessie, dat jongeren langzaam kunnen evolueren van een vaste mindset naar een groei-mindset, door simpele trucjes. Maar ook door de ontwikkelbaarheid van de hersenen te begrijpen. Meestal grijp ik terug naar hun talenten, dus hun aangeboren talenten én hun succeservaringen,dat geeft hen een houvast.

Als ouders dan ook opletten om juiste feedback te geven, namelijk te focussen op de inzet van de tiener, dan smelt de faalangst als sneeuw voor de zon!

Andere blogartikelen

“Het is mijn natuur om mensen te helpen.”

“Het is mijn natuur om mensen te helpen.”

Marlies groeide op in Zuid-Afrika, waar volgens haar, mensen veel meer balans ervaren doordat ze dichter bij de natuur staan. En de natuur in Zuid-Afrika is adembenemend. “Alles wat mooi is, geeft energie.” Hun huis sloot aan bij de acupunctuur-praktijk van haar mama...

Barbara over de weg naar haar passie

Barbara over de weg naar haar passie

Barbara straalt sereniteit, rust en een diep vertrouwen uit. Als jong meisje kwam ze al in aanraking met yoga en meditatie. Haar interesses werden later verder aangewakkerd door een reis naar India en door zich te verdiepen in spiritualiteit. Ze voelde de...

Tiener die het gevoel heeft “niets te kunnen”.

Tiener die het gevoel heeft “niets te kunnen”.

“Alles wat ik doe mislukt” Teleurstellende resultaten op het rapport, verwijten van ouders of leerkrachten, telkens opnieuw te horen krijgen dat je dingen fout doet, doelen niet kunnen bereiken,….dit doet het zelfvertrouwen niet goed, waardoor prestaties nog meer...

Snel afgeleid. Of gewoon een 3D-denker?

Snel afgeleid. Of gewoon een 3D-denker?

Onderwijs is (nog) niet afgestemd op snelle denkers  “Let nooit op”, “snel afgeleid”,…..sommige jongeren krijgen veel kritiek tijdens hun schoolperiode. Omdat het onderwijs is afgestemd op taaldenkers, de leerstof wordt via WOORDEN aangeboden, vertrekkende vanuit...

Contact informatie

Stuur mij een bericht

5 + 9 =

j

Greet Warmenbol

+(0032)479 940 116

info@talentenfluisteraar.net

5

BTW nr BE 0462 633 877

5

Ondernemingsnummer 0462 633 877

PUBLIMAG BV

Eburonenlei 4

2900 Schoten

België

Messenger
Messenger

Bedankt voor het abonneren bij ons!