Snel afgeleid. Of gewoon een 3D-denker?

Onderwijs is (nog) niet afgestemd op snelle denkers 

“Let nooit op”, “snel afgeleid”,…..sommige jongeren krijgen veel kritiek tijdens hun schoolperiode. Omdat het onderwijs is afgestemd op taaldenkers, de leerstof wordt via WOORDEN aangeboden, vertrekkende vanuit details: “Bottom-up”. En dat geeft problemen bij de 3D-denkers (of BEELDdenkers), zij leren anders nl. door te vertrekken vanuit een totaalbeeld en gaan dan pas naar de details: zij leren  “Top-down”. 

Zie de leerstof als een grote puzzel. Elke dag krijgen leerlingen losse stukjes van de puzzel te zien. Deze kleine stukjes worden uiteindelijk een geheel. Kennis wordt opgebouwd vanuit afzonderlijke delen naar het einddoel. Een 3D-denker wordt onrustig bij al die  losse stukjes puzzel, vindt dit niet interessant en is afgeleid. Waar leidt dit toe? Hij wil eerst de voorkant van de  puzzeldoos zien! Als dat duidelijk is, schiet de 3D-denker in gang. 

 

Helicopterview 

3D-denkers hebben een extra dimensie in hun denkproces waardoor zij breed en snel associëren, een groot ruimtelijk inzicht hebben en een duidelijk overzicht (helicopterview). 

Zij hebben bijzondere talenten door hun grote verbeeldingskracht. Hierdoor ontstaan vele mogelijkheden, vaak zijn het echter nog niet ontdekte mogelijkheden. 
Het snelle 3D-denken zorgt voor een extra dimensie, die te herkennen is aan een bijzondere creatief denken, een goed gevoel voor humor, breed en snel associëren, een groot ruimtelijk inzicht en een geweldig overzicht (helicopterview). 
 

Dominante rechter hersenhelft 

De rechter hersenhelft bevat onze intuïtie, gevoelens en indrukken, maar ook het  “alles in één” denken, het vermogen om verbanden te leggen en processen te doorzien. Deze rechter hersenhelft is dominant bij 3D-denkers, waardoor het gevoelsmensen zijn die heel emotioneel kunnen reageren. Ook lichamelijk zijn ze vaak extra gevoelig. 

 

Eigen regels 

Door hun uitstekende logica hebben 3D-denkers snel inzicht in situaties, het zijn snelle denkers. Maar opgelegde regels kunnen een probleem zijn omdat deze meestal niet op logica gebaseerd, maar op gemak, handigheid of overtuiging. 3D-denkers zullen een regel pas toepassen als die logisch is en als ze het nut ervan inzien. 

Andere blogartikelen

Barbara over de weg naar haar passie

Barbara over de weg naar haar passie

Barbara straalt sereniteit, rust en een diep vertrouwen uit. Als jong meisje kwam ze al in aanraking met yoga en meditatie. Haar interesses werden later verder aangewakkerd door een reis naar India en door zich te verdiepen in spiritualiteit. Ze voelde de...

Tiener die het gevoel heeft “niets te kunnen”.

Tiener die het gevoel heeft “niets te kunnen”.

“Alles wat ik doe mislukt” Teleurstellende resultaten op het rapport, verwijten van ouders of leerkrachten, telkens opnieuw te horen krijgen dat je dingen fout doet, doelen niet kunnen bereiken,….dit doet het zelfvertrouwen niet goed, waardoor prestaties nog meer...

Zelfvertrouwen ondanks/dankzij label

Zelfvertrouwen ondanks/dankzij label

Voldoen aan “de norm” Heb jij ook een eigenwijs kind of een druk, beweeglijk kind dat op school niet voldoet aan “de norm”? Dan wil ik je gerust stellen dat “de norm” niet hetzelfde is als “normaal”. De norm is slechts een gemiddelde en daar horen steeds afwijkingen...

Contact informatie

Stuur mij een bericht

9 + 7 =

j

Greet Warmenbol

+(0032)479 940 116

info@talentenfluisteraar.net

5

BTW nr BE 0462 633 877

5

Ondernemingsnummer 0462 633 877

PUBLIMAG BV

Eburonenlei 4

2900 Schoten

België

Messenger
Messenger

Bedankt voor het abonneren bij ons!